משפט מסחרי
משרד נופר זומר עורכי דין מתמחה ובעל ניסיון ומיומנות בליווי חברות ותאגידים החל משלבי הקמת ורישום התאגיד לאחר התגבשות הלקוח ברעיון, בניית עסק או פיתוח מיזם מסוים. המשרד מלווה תאגידים בהתאגדותם כחברה ו/או כשותפות ומעניק ליווי בשוטף ומעטפת משפטית מלאה בנושא דיני החוזים ,דיני חברות ותאגידים. המשפט המסחרי חולש על מגוון רחב של תחומים כגון: דיני חוזים, דיני תאגידים ודיני ביטוח.
המומחיות שלנו:
-
יעוץ משפטי בשלב הכנת ההסכם והמו"מ לתנאי והוראות ההסכם
-
עריכה וניסוח של חוזים מורכבים הדורשים יצירתיות משפטית
-
ייצוג וייעוץ משפטי לתאגידים (שותפות, חברה רגילה וחברה בע"מ)
-
ייעוץ ולווי עסקאות הכוללים העברת מניות בחברה או זכויות בשותפות
-
ייעוץ ולווי משפטי הכולל התייחסות לדרישות דיני החוזים, ניסוח הסכמים וחוזים מכל הסוגים – חוזה שכירות, חוזה השקעה, הסכם התקשרות, הסכם שירותים, הסכם מכר, חוזה מול בעלי דירות, הסכם לרכישת דירה, הסכם מייסדים, חוזה מסחרי, הסכם שיתוף פעולה, הסכם שותפות, חוזה ספק, חוזה קבלן, הסכם שירות, הסכמי העסקה, הסכמי עובדים, הסכם שכירות, הסכם לרכישת עסק, הסכם מתנה, הסכם שאילה, הסכם מכר, הסכמי סודיות.
-
הגשות לרשם החברות, אימות מסמכים, טיפול בדוח שנתי, מינוי וגריעת דירקטורים.
-
חוזים והסכמים מסחריים:
מה זה חוזה מחייב?
כולנו במהלך היום יום שלנו מתקשרים עם אנשים ועם גופים שונים. לפעמים, חלק מהתקשרויות אלו, גם אם אנו לא חשבנו כך, נושאות אחריות משפטית ומהוות כמעין חוזה. חוזה יכול להיות רכישת נכס, השכרת דירה או התחייבות בעל פה. חוזה הוא הסכם בין שני צדדים לפחות. חוזה נועד להסדיר סוגים שונים של התקשרויות, בו הצדדים מתחייבים לבצע או שלא לבצע פעולות מסוימות. לכל סוג של חוזה יש את הדינים, הדגשים והפרטים הספציפיים לו.
כיצד נכרת חוזה?
ישנם מספר קריטריונים על מנת שהתקשרות כלשהי תחשב כהסכם/ חוזה מחייב, ביניהם:
-
הצעה – צד אחד מציע לצד השני להתקשר בעסקה מסוימת ומוגדרת
-
קיבול ההצעה – הצד השני מקבל את ההצעה של המציע
-
גמירות דעת – שני הצדדים המבקשים להתקשר בחוזה צריכים להבין את העסקה, משמעות ההתקשרות בחוזה וכן לרצות את ההתקשרות.
-
תום לב – מושג סל רחב שנקבע בפסיקה כי על הצדדים להתקשר בתום לב.
לאחר חתימת הצדדים על החוזה, החוזה מחייב אותם לכל דבר ועניין. החוזה הוא מסמך משפטי אשר טומן זכויות אך גם חובות. ברגע שאחד מהצדדים לא מקיים את ההוראות המוסכמות בחוזה הוא ייחשב כמפר חוזה, והצד השני, הנפגע, זכאי לדרוש סעדים שונים: פיצוי, אכיפה או ביטול ההסכם.
איך כותבים חוזה?
מטרת החוזה היא כאמור, עיגון התחייבויות הצדדים במסמך מחייב. לשם כך, יש לנסח את החוזה בצורה ברורה ומפורטת ככל הניתן, זאת כדי לצמצם את המחלוקות העתידיות העלולות להגיע בעתיד. נקודה זו חשובה וקריטית – חוזה יכול להיות למשך זמן לא קצוב, או קצוב אבל לתקופה ארוכה מאד, משכך, על החוזה לענות על סוגיות שונות, שאלות ובעיות העלולות להיווצר במשך תקופת החוזה.
משרדנו ממליץ להיוועץ בעורך דין בקיא ובעל ניסיון ומומחיות בכתיבת חוזים ובניהול מו"מ על מנת לשמור על האינטרסים של הצדדים ולהתאים את תנאי החוזה לצדדים ולנסיבות החוזה.
מה נחשב הפרת חוזה:
הפרת חוזה נגרמת כעשה צד לחוזה לא מקיים את הוראות החוזה והתחייבויותיו כלפי הצד השני, או עושה מעשה מסוים אשר נקבע בחוזה כי אסור עליו לבצע, או נמנע מלבצע מעשה מסוים שנקבע כי יש לבצעו. דיני החוזים מסווגים הפרת חוזה לשני סוגים: הפרה רגילה והפרה יסודית. חשוב לסווג את הפרת החוזה מבחינת הסעדים והתרופות שעומדים לצד הנפגע כלפי הצד שהפר את החוזה.
אילו אפשרויות עומדות בפני מי שנפגע מהפרת החוזה?
הצד הנפגע מהפרת החוזה, יכול לתבוע בבית משפט ולבקש את אכיפה החוזה, כלומר לבקש מבית המשפט להורות על קיום החוזה, או לחילופין להורות על ביטול החוזה. בנוסף, הצד הנפגע זכאי לדרוש פיצויים מהצד המפר. רכיב הפיצויים יכול להיות נלווה לסעד המבוקש על ידי הצד הנפגע לאכיפה או ביטול החוזה.
סעד הפיצויים: הנפגע זכאי לפיצויים בעד הנזק שנגרם לו עקב ההפרה, לרבות מניעת רווח. ישנם 2 סוגי פיצוים, פיצוי הסתמכות ופיצויי קיום:
פיצויי הסתמכות – "פיצויים שליליים" פיצויים אלו נועדו לפצות את הנפגע ולהעמיד אותו במצב שבו היה לפני הפרת החוזה.
פיצוי קיום – "פיצויים חיוביים" פיצויים אלו נועדו להעמיד את הנפגע במצב בו החוזה היה מקוים.
הקמת תאגידים:
כאשר הוחלט על הקמת עסק /מיזם/רעיון על ידי יותר מצד אחד אשר בכוונתו להקים חברה, מומלץ לערוך הסכם מקדים בין כל הצדדים, הסכם זה מכונה "הסכם מייסדים".
הסכם מייסדים, אינו חייב בחוק ומדובר בהסכם פנימי ולא פומבי אשר מסדיר את היחסים של מייסדי החברה ואת מטרת ההתקשרות. הסכם זה מהווה מעין "הוראות שימוש" של החברה, בו מוסכמים קווי היסוד של החברה ושל הקמת המיזם ומסכם ההסכמות בנוגע לניהול החברה זאת בתחומים הבאים:
בפן הארגוני, אסטרטגיה עסקית, קבלת החלטות, מבנה פיננסי של החברה, אופן ניהול לקיחת הלוואות בנקאיות, מימון, אסטרטגיה פיננסית, אופן חלוקת דיבידנדים, סוגי מניות מונפקות ותנאי חלוקתן בהתאם להון הרשום של החברה, הסדרים לבעלי תפקידים בחברה, נהלים להסדרת חילוקי דעות בין המייסדים, הסדרת נושאי ההיפרדות של המייסדים, נהלים פנימיים ועוד.
מה ההבדל בין חברה לחברה בע"מ:
חברה הינה ישות משפטית נפרדת, שלה קיימות חובות וזכויות. חברה נחשבת לגוף עסקי שלרוב מטרותיו עוסקות ביצירות רווחים. יש לבצע הבחנה בין חברה רגילה לחברה בע"מ.
חברה רגילה היא חברה פרטית שהמניות שלה מוחזקות על ידי בעלים פרטים ו/או חברות ציבוריות. חשוב להבין, כי חברה שאינה חברה בע"מ, אינה מהווה ישות נפרדת ובמקרה שהחברה תקרוס כלכלית, האחריות לחובות החברה יושתו כלפי הבעלים של החברה.
חברה בע"מ – "חברה בערבון מוגבל" פירושה לאחריות המוגבלת של בעלי המניות כלפי התחייבויות החברה מוגבלות בהתאם למפורט בתקנון החברה (שהינו פומבי וחשוף לציבור), להבדיל מחברה רגילה. כלומר, במקרה בו חברה בע"מ קורסת כלכלית, האחריות של בעלי המניות בה לגבי התשלום בחובות היא מוגבלת. דבר אשר מאפשר לבעלי מניות חופשיות והגנה עד לגבול אחריותם.
בואו נתחיל מההתחלה, מי רשאי להקים חברה?
מלבד המקרים החריגים בחוק, כמעט כל אדם רשאי להקים חברה בישראל.
איך מקימים חברה? ואיך רושמים חברה?
במקרה בו החלטתם להקים חברה בישראל, הדבר הראשון שצריך לעשות זה לנסח תקנון לחברה. סעיף 15 לחוק החברות קובע כי "לכל חברה יהיה תקנון כמפורט בסימן זה" התקנון של החברה, יקבל תוקף מעת התאגדות החברה. חשוב להבין, דין התקנון הוא כדין חוזה בין החברה עצמה לבין בעלי מניותיה ובינם לבין עצמם ואף שינוי מהוראות התקנו ייעשה בדרכים הקבועות בחוק החברות. התקנון הוא מסמך פומבי אשר יישמר בשני מקומות: משרד החברה ומשרדי רשם החברות.
מה חובה לכלול בתקנון?
התקנון חייב לכלול את הפרטים הבאים: שם החברה, מטרות החברה, פרטים בדבר הון המניות הרשום (האם המניות בעלות ערך נקוב, ואם כן מהו הערך הנקוב) ופרטים בדבר הגבלת האחריות (חברה רגילה, חברה בע"מ).
כלל המרכיבים המצוינים לעיל מהווים חובה בתקנון, ישנם פרטים נוספים אשר החברה רשאית להוסיף לתקנונה: ניהול החברה, דירקטוריון וכיצד ימונה, מספר הדירקטורים.
התקנון הראשון:
כאמור, התוקף של התקנון יכנס לתוקף בעת התאגדות החברה.
לאחר הסכמות בעלי המניות המייסדים של החברה על נוסח התקנון (לרבות מספר המניות המוקצה לכל בעל מניות), הם יחתמו על נוסח התקנון המוסכם ובנוסף התקנון ייחתם על ידי עורך דין לטובת אימות זהות בעלי המניות הראשונים.
לאחר שניסחנו תקנון יש לגשת להכנת מסמכי ההתאגדות הנדרשים על ידי רשם החברות:
-
טופס הגשת מסמכים לרישום החברה
-
בקשה לרישום חברה
-
הצהרת בעלי מניות ראשונים חתום על ידי עורך דין אשר אימת את חתימת בעלי המניות
-
הצהרת דירקטורים
בשל המורכבות והחשיבות של מסמכי החברה והתקנון בפרט, אשר מהווה את המסמך החשוב ביותר ברישום החברה, חשוב ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד מומחה בתחום דיני החברות אשר מנוסה ברישות והקמת חברות, אשר ידאג להבטיח את רישום החברה לפי הוראות החוק ותקנות החברות.
משרדנו עומד לרשותכם בכל שאלה ועניין בתחום דיני חברות. נשמח לסייע לכם במתן פתרונות משפטיים המותאמים באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם.
פירוק חברה:
כמו אנשים, גם חברות נתקלות במצבים לא נעימים ומשברים שלעיתים מגיעים למצב בו צריך לפרק את החברה. ברגעים אלו, חשוב לקבל ליווי צמוד מעורך דין המתמחה בפירוק חברות נופר זומר משרדי עורכי דין מתמחה בתחום ויוכל לייעץ לכם לבצע את הפירוק בצורה מקצועית אשר מתבססת על הוראות הדין ובעלי המניותS.
ישנם שלושה מסלולים של פירוקים:
-
פירוק חברה מרצון בהליך מזורז – מסלול המיועד לחברות שאין להן: נכסים, משכונים, חובות (למעט חוב בשל אגרה שנתית לרשם החברות) או הליכים משפטיים תלויים ועומדים.
על ההליך – הבקשה לפירוק תוגש תוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה על פירוק החברה באסיפה הכללית של החברה.
איך מגישים?
חברות שהתאגדו החל מיום 27.6.2022 ואילך חייבות להגיש את הבקשה באופן מקוון, משרדנו מומחה בסוג הגשות אלו.
פירוק חברה מרצון – מסלול המיועד עברות כל חברה בעלת כושר פירעון אשר רוצה להתפרק מרצונה, תהליך בעל שני שלבים: מינוי נאמן ליישום הליכי הפירוק ופרסום ברשומות.
תנאים לפירוק חברה במסלול זה:
-
הדירקטורים של החברה יצהירו על כושר פירעון החברה ויקבלו את ההחלטה של פירוק החברה. באותו מועד, ימונה גם נאמן שיהיה אמון על הליך הפירוק. כחלק מההצהרה, הדירקטורים בחברה צריכים להצהיר על יכולת החברה לפרוע את כל חובותיה תוך שנה (12 חודשים) מיום ההחלטה.
-
פרסום הודעה ברשומות על כך שתערך אסיפה כללית לצורך קבלת החלטה לפירוק החברה וכן מינוי נאמן עבור הליך זה.
-
לאחר שהנאמן יסיים את הדוח המסכם על פעולותיו, יגיש הנאמן את הדוח לאסיפה הכללית לאישורו. ההזמנה לאסיפה זו תפורסם ברשומות חודש לפני כינוסה.
-
לאחר האסיפה, ידווח הנאמן לרשם החברות את החלטות האסיפה הכללית בליווי פרוטוקול האסיפה והדוח המסכם שהוגש לה.
פירוק על ידי בית משפט – צו בו בית המשפט קבע כי יש לפרק את החברה. הבקשה יכולה להיות מוגשת על ידי נושי החברה, בעלי מניות בחברה או עובדיה.
הקמת שותפות:
מהי שותפות?
שותפות היא קיום קשר שבו כמה צדדים חוברים במטרה לנהל עסק ולהפיק רווחים. השותפים יכולים להיות אנשים או חברות בע"מ. שותפות היא גוף משפטי נפרד, המטילה אחריות על השותפים, השותפות יכולה לתבוע או להיתבע.
הסכם שותפות:
לאחר שהשותפים הסכימו להתאגד בצורת שותפות. יש לנסח הסכם שותפות אשר יסדיר את הזכויות, החובות והיחסים המסחריים והמשפטיים בין השותפים. הסכם שותפות הוא הסכם משפטי מחייב לכל דבר ועניין, המגדיר את חלוקת האחריות בין השותפים, מטרת השותפות ומערכת היחסים בין השותפים. הסכם זה הוא מהותי וקריטי לניהול השותפות ומניעת סכסוכים ובעיות פוטנציאליות. ומפאת חשיבותו, מומלץ להיעזר בצוות נופר זומר משרדי עורכי דין המתמחים בכתיבת הסכמים אלו.
ישנן שתי סוגי שותפויות:
1. שותפות כללית – כל השותפים מנהלים את השותפות ביחד את עסקי השותפות ואחריות השותפים בשותפות כללית היא בלתי מוגבלת, והם חבים באופן אישי בחובות השותפות, מספר השותפים בשותפות זו לא יעלה על 20 שותפים.
2. שותפות מוגבלת – מורכבת מלפחות שותף אחד שאחריותו אינה מוגבלת, 'השותף הכללי' ושותף אחר שאחריותו מוגבלת 'השותף המוגבל'. השותף הכללי ינהל את עסקי השותפות לבדו והשותף הכללי לא רשאי כלל להתערב בניהול זה. בשותפות זו, אחריות השותף המוגבל מצומצם יותר ומגיע עד לגובה השקעתו, לעומת השותף הכללי, אשר חב בכל חובות השותפות.
האם כדאי להתאגד בצורת שותפות?
בדרך כלל, המתאגדים בצורת שותפות הם רצון השותפים לפתח רעיון עסקי משותף, יש לשקול את סוגי הפעילות המתוכננת של השותפות, מטרתה וסיכון השותפים.
האם חייבים לרשום?
כדי לדעת האם החוק מחייב את רישום השותפות, יש לבדוק האם השותפות הוקמה כדי לנהל עסק (כל משלח יד שמותר לעסוק בו), במידה וכן – רישום השותפות חייב תוך 30 יום מיום הקמתה. בשונה מחברה, אי רישום השותפות לא ישפיע על קיום השותפות.
שותפות שחייבת ברישום ונמנעה מכך תהיה חשופה לסנקציות כספיות שיוטלו על השותפים עד לרישומה.
איך רושמים שותפות?
לרישום שותפות יש הוראות קבועות בפקודות השותפויות, תקנות והנחיות רשם השותפויות. יש להגיש טופס בקשה לרישום שותפות מאומת על ידי עורך דין.
ברישום שותפות מוגבלת – ישנה חובה להגיש את הסכם השותפות חתום על ידי השותפים.
פירוק שותפות
שהשותפים מגיעים להבנה כי ברצונם לפרק את השותפות, חשוב לפנות לעורך דין מתמחה בתחום שילווה וייעץ את השותפים בהליך זה.
פירוק שותפות יכולה להיות מכמה סיבות:
-
נקבע בהסכם השותפות כי השותפות קמה לתקופת זמן קצובה
-
מטרת השותפות הושגה וכעת אין צורך בה
-
כאשר השותפים לא מעוניינים יותר בשותפות
-
עם מות אחד השותפים, הכרזתו כפושט רגל או קיים נגדו שעבוד
-
אם יתגלה כי עסקי השותפים או פעילות השותפות היא בניגוד לחוק
פירוק שותפות כללית:
יש להגיש טופס הודעה על פירוק שותפות לרשם החברות והשותפויות, כדי להסתפק בחתימת שותף כללי (אחד, ולא בכל השותפים) יש לעמוד במספר תנאים הקבועים בפקודה ובתקנות השותפויות.
פירוק שותפות מוגבלת:
יש להגיש טופס הודעה על פירוק שותפות לרשם החברות והשותפויות, ולצרף הצהרה של השותף הכללי על מסירת ההודעה לשותפים המוגבלים בדבר פירוק השותפות ולצרפה.